Punjači za javne površine, opštine, mesne zajednice, parking servise

Za bolji kvalitet života u gradovima

Zbog zagađenja vazduha, trend je da se sve više i više gradova okreće zelenim tehnologijama. Prednosti elektro mobilnosti u gradovima su očite u pogledu očuvanja sredine i zdravlja stanovnika jer električni automobili ne samo što ne zagađuju vazduh nego su i tiši te sve to doprinosi boljom kvalitetu života u gradovima.

Usvajanje električnih vozila ( i njegove ekološke i ekonomske koristi)  prvenstveno je vođeno praksama i politikama gradova i lokalnih vlasti koje su odgovorne za instaliranje i razvoj komunalne infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Evo nekoliko načina na koje razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila može imati pozitivan uticaj na vašu zajednicu:

Posvećenost čistom vazduhu

Skoro 50 odsto ukupnog gradskog zagađenja potiče od motornih vozila. Izduvni gasovi automobila na benzin i dizel sadrže mešavinu opasnih gasova i hemikalija. Zagađenje vazduha je štetno po ljudsko zdravlje. Zajednice mogu da naprave odlučujući korak ka čistijem vazduhu tako što će što više lokalne vožnje prebaciti na električna vozila sa nultom emisijom.

Manji troškovi za vaše građane

Studija za studijom pokazuje da su EV vozila jeftinija za vožnju i održavanje od automobila na fosilna goriva. Kada zajednica podržava električna vozila i punjenje, to je takođe ekonomska podrška za njene stanovnike i kompanije koje posluju na njenoj teritoriji.

Električna vozila utiru put drugim oblicima čistog transporta

Električni automobili su jedan aspekt šireg trenda mobilnosti. Naša vozila ne samo da će postajati sve električnija, već će biti automatizovana, povezana i deljena. Planeri transporta vide veliku priliku za smanjenje emisija, zagušenja i nesreća kada sve ove inovacije postanu realnost .

Više se ne pretpostavlja da će se svaka odrasla osoba voziti solo u svom automobilu sa unutrašnjim sagorevanjem. Možemo da delimo automobile i vožnje. Takozvana mikro-mobilnost, e-skuteri, e-bicikli i električni moped mogu da obezbede rešenje za tzv “poslednji kilometar”. Povezana električna vozila takođe generišu podatke koje planeri mogu koristiti da pomognu u rekonfiguraciji ulica i parkinga. Pametne stanice za punjenje električnih vozila su početak velike promene. To može biti praćeno davanjem više prostora na putevima biciklističkim stazama, pešacima i zelenim površinama.

Električna vozila podržavaju ekološku pravdu

Ljudi koji žive u blizini autoputeva i transportnih ruta trpe značajan uticaj na zdravlje zbog zagađenja od transporta. Emisije iz vozila ne samo da utiču na zdravlje i kvalitet života, već utiču i na obližnje zajednice izazivajući zastoje u saobraćaju, bezbednosne probleme, oštećenje kolovoza, buku i zagađenje vazduha u zatvorenom i spoljašnjem prostoru.

Električna vozila sa niskim troškovima korišćenja, tihim motorima i bez emisija izduvnih gasova su deo rešenja. Mnoge države nude poboljšane podsticaje za one sa nižim prihodima, omogućavajući im da kupe električno vozilo i stanicu za punjenje.

Razvoj infrastrukture za punjenje povećava vrednost imovine

Nacionalni savet za višeporodično stanovanje iz 2020. u USA je otkrio da je skoro tri četvrtine iznajmljivača stanova ne bi iznajmilo stan bez “ zelenih pogodnosti”. Instaliranje punjača za električna vozila u stanovima i drugim višeporodičnim zgradama povećaće privlačnost nekretnine.

Mnoge države imaju zakone o „ pravu na naplatu“ koji nalažu da se minimalni broj priključaka za punjenje električnih vozila instalira na parking prostorima višenamenskih zgrada. Nekretnine koje ne nude mogućnost punjenja postaće manje poželjne i vredne. Oni koji se zalažu za održivi transport povećaće vrednost i biće viđeni kao čuvari životne sredine.

Električna vozila pomažu vašoj zajednici da postigne ciljeve klimatskih promena

Kako se kaže, sva politika je lokalna. Dok su uticaji globalnog zagrevanja – porast nivoa mora, suše, uragani, itd.  ogromni i rasprostranjeni, lokalne zajednice širom sveta igraju ulogu u ublažavanju potencijalne štete. Gradovi, veliki i mali, razvijaju mape puta održivosti. Ovi planovi uključuju povećanu upotrebu obnovljivih izvora energije, ograničavanje upotrebe vode i  prelazak na električna vozila za opštinske vozne parkove. Neki gradovi su već utvrdili datume kada će automobili na gas i dizel biti zabranjeni i kada gradski autobusi moraju biti isključivo električni ili sa pogonom na gas.

Zajednice dobijaju odličnu reklamu

Ne može se kvantifikovati svaka korist zajednice od EV-a. Mnogi lideri podržavaju EV jer veruju da je to prava stvar. Svaki biznis ili političar koji podržava poboljšanje lokalne sredine dobiće bonus od medija (ili od komunikacije od usta do usta). Vozači električnih vozila automatski cene i osećaju se kao kod kuće u zajednicama sa punjenjem u tržnim centrima, gradskim površinama i javnim parkinzima. Zajednice koje nude zelene pogodnosti tada postaju omiljena mesta za život, posetu i kupovinu.

Može li zajednica zaraditi na punjačima za električne automobile?

Kod nas je punjenje još uvek većinom besplatno, ali za očekivati je da će uskoro postati komercijalno. U razvijenim zemljama je uobičajeno da se punjenje naplaćuje te opštine tako nadopunjuju budžet. Sa našim pametnim sistemima je veoma jednostavno odrediti cene i kontrolisati naplatu za više hiljada stanica za punjenje i te sisteme integrisati u sisteme pametnih gradova. Mnogi gradovi su uveli za potrebe svojih uprava isključivo električna vozila zbog svoje ekonomičnosti i pouzdanosti. Našim sistemima je jednostavno puniti flotu vozila i pratiti troškove svakog pojedinog korisnika (na posebnim parkinzima, na javnim stanicama za punjenje, itd).

Kako vaša opština može učiniti prvi korak?

Opštine koje žele da uvedu ili prošire infrastrukturu za punjenje električnih vozila ne moraju ponovo da izmišljaju točak. Postoje dobro utvrđene mape puta za politiku promocije električnih vozila, pogodnosti (kao što je preferirano parkiranje) i metodologije za odabir pravog rešenja. Veoma je važno raditi sa najboljim dobavljačima rešenja za pametno punjenje.

Zainteresovani ste da saznate više o tome kako Emobility  podržava gradove i komunalne kompanije da dizajniraju i implementiraju programe pametnog punjenja?

Kontaktirajte naš komunalni tim.